3 Νοε 2010

ΤΕΛΟΣ οι διατροφικές "βόμβες" απο τα κυλικεία...

Posted By : didl

Αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας στα σχολικά κυλικεία με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Υγείας στη Βουλή. Τέλος στα φαγητά που κάνουν κακό. «Κόβεται» η καπνιστή γαλοπούλα από τα σχολικά κυλικεία. Τον ίδιο... δρόμο παίρνουν τα αεριούχα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες, οι καραμέλες, οι τσίχλες και τα κάθε λογής πατατάκια και γαριδάκια. Οι δε τυρόπιτες τίθενται... υπό παρακολούθηση. Τα κυλικεία θα πουλούν στο εξής μόνο υγιεινές τροφές. Τη θέση των τσιπς παίρνουν τα κράκερ, της καπνιστής γαλοπούλας η βραστή και η ψητή και των αναψυκτικών τα milkshakes. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται η αραβική πίτα, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, το μέλι με ταχίνι, το τυρί σε μερίδες και η πίτα για σουβλάκια, η οποία όμως θα παρασκευάζεται σε διαπιστευμένο εργαστήρι.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Το Βήμα” το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα το σχολικό κυλικείο αλλάζει με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με σκοπό να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Αλλάζει ακόμα και ο τρόπος διαχείρισης των κυλικείων, αφού με την ίδια τροπολογία ενθαρρύνονται οι μαθητές ή οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων (για τα δημοτικά σχολεία) να διαχειρίζονται τα οικονομικά στοιχεία αυτών των μικρών επιχειρήσεων. Στόχος να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων. «Ιδανικά η διαχείριση των κυλικείων θα πρέπει εφ΄ εξής να γίνεται από άτομα ή φορείς που δεν αποσκοπούν στο κέρδος, όπως Σύλλογοι Γονέων, ομάδες μαθητών και καθηγητών», αναφέρεται στην τροπολογία.

Για πρώτη φορά η πολιτεία καθιερώνει ειδικό κατάλογο προϊόντων υγιεινής διατροφής που πρέπει να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρ. Αηδόνης. Ολα τα προϊόντα θα διατίθενται στους μαθητές βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Θα λαμβάνονται υπόψη οι θερμίδες, τα ολικά και κορεσμένα λιπαρά, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα προστιθέμενα σάκχαρα και η περιεκτικότητα αλατιού στις τροφές. «Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Dietary Guidelines) και κρίνουμε απαραίτητο να τεθούν σε συνεργασία με επιστήμονες του χώρου - Κέντρο Διατροφής του ΠΟΥ, Ιατρική Σχολή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σύλλογο Διαιτολόγων Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ΕΦΕ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο» εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας. Ετσι στο εξής τα σχολικά κυλικεία πρόκειται να εμπλουτιστούν με περισσότερα τρόφιμα, αλλά αυτή τη φορά θα είναι αυστηρά υγιεινά και υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με μειωμένες τιμές «ώστε να είναι εφικτή και ελκυστική η αγορά τους από όλα τα παιδιά». Συγκεκριμένα στον κατάλογο υγιεινών τροφών των κυλικείων, περιλαμβάνονται:

* Τα ροφήματα γιαουρτιού που θα έχουν όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές για θερμίδες, λιπαρά και προστιθέμενα σάκχαρα.

* Οι φρεσκοστυμμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων, παρασκευασμένοι όμως την ίδια ώρα σε αποχυμωτή, μπλέντερ ή στύφτη χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

* Τα milkshakes, παρασκευασμένα όμως την ίδια ώρα.

* Το τυρί σε μερίδες (π.χ. τρίγωνα).

* Η αραβική πίτα και η πίτα για σουβλάκια που πρέπει όμως να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται για τα απλά αρτοσκευάσματα και να προέρχονται από διαπιστευμένο παρασκευαστήριο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτσα με τυρί και ντομάτα, ταχίνι, μέλι με ταχίνι, μαρμελάδα (χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη), κράκερς, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης και ζελέ φρούτων. Με την τροπολογία καθιερώνονται και ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα σχολικά κυλικεία. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα υπάρξει εγκύκλιος η οποία θα ορίζει κάθε πότε πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία. Ειδική διάταξη προβλέπεται και για τα καταστήματα, περίπτερα, μίνι μάρκετ και τυροπιτάδικα που λειτουργούν πέριξ των σχολείων.

No Response to "ΤΕΛΟΣ οι διατροφικές "βόμβες" απο τα κυλικεία..."

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics