2 Νοε 2010

Ενυδάτωση.... μόνο με νερό???

Posted By : didl
Είτε είσαι αθλητής, είτε απλά σου αρέσει η άσκηση είτε τίποτα από τα δύο, ένα είναι γεγονός, η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό σου.



Ο οργανισμός μας είναι ενυδατωμένος όταν τα υγρά που προσλαμβάνουμε αντισταθμίζουν τα υγρά που χάνουμε (μέσω εφίδρωσης, διούρησης, αναπνοής, κλπ).

Επομένως, εφ’ όσον μιλάμε για υγρά, αυτό που μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι είναι πως η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να προέλθει μόνο από την κατανάλωση νερού. Αυτό όμως δεν είναι αληθές.

Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να αντλεί νερό από πολλές πηγές, είτε στέρεες (φρούτα, λαχανικά, κ.α.) είτε υγρές (γάλα, χυμοί, αναψυκτικά, ροφήματα, κ.α.). Έτσι ακόμα και εάν δεν συνηθίζεται να πίνετε αρκετό νερό, είναι δυνατόν να παραμένει ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ιατρικό Ινστιτούτο της Αμερικής, περίπου το 80% της ενυδάτωσής μας προέρχεται από υγρά που καταναλώνουμε ενώ το 20% από τις τροφές.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που αυξάνουν σημαντικά τις ανάγκες ενυδάτωσης του οργανισμού μας οπότε και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Τέτοιες συνθήκες είναι η έντονη φυσική δραστηριότητα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες (πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), ο πυρετός καθώς και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η αυξημένη λήψη υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουμε τα όρια ακόμα και όσον αφορά τη λήψη του νερού. Το νερό όσο «αθώο» και αν είναι όταν υπερκαταναλωθεί μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό (υπερνατριαιμία).

No Response to "Ενυδάτωση.... μόνο με νερό???"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics