2 Νοε 2010

Στο φως ναυάγιο της βυζαντινής περιόδου

Posted By : saloon
Ναυάγιο μεσοβυζαντινών χρόνων εντόπισαν στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων, τα μέλη του κλιμακίου της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων μαζί με αρχαιολόγους και τεχνικούς από το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείου Πολιτισμού, «πρόκειται για συγκέντρωση θραυσμένων κυρίως αμφορέων, που εντοπίζονται σε επικλινή βραχώδη πυθμένα σε βάθος από 17 μέχρι 42 μέτρων. Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε φωτογραφικά με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκού, καθώς και με αντίστοιχη στερεοσκοπική ψηφιακή φωτογράφηση. Δειγματοληπτικά ανελκύστηκε ένας αμφορέας. Από τα τοιχώματα του λήφθηκαν δείγματα για την ανίχνευση DNA του περιεχομένου του, στο Βιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, με το οποίο συνεργάζεται η επιστημονική ομάδα».

Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο της Εφορείας μαζί με τους αρχαιολόγους και τους τεχνικού του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, στο διάστημα 24 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου, πραγματοποίησαν υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή με σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων.

Η έρευνα εστιάστηκε σε προεπιλεγμένες περιοχές των νήσων Αλόννησος, Κυρά Παναγιά και Περιστέρα και πραγματοποιήθηκε με συμβατικές καταδύσεις και χρήση ενός αυτόνομου υποβρυχίου οχήματος (autonomus underwater vehicle - AUV), εφοδιασμένου με πλευρικό ηχοβολιστή (side scan sonar - SSS) και βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης. Το όχημα αυτό, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, αποτύπωσε τη βυθομετρία και κατέγραψε οπτικά και ηχοβολιστικά μία εκτενή περιοχή, εκτάσεως οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 40μ. και 85μ., και είναι απρόσιτα με τις συμβατικές μεθόδους κατάδυσης. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας νέος τύπος υποβρυχίων προωθητήρων (Pegasus Thrusters), οι οποίοι προσαρμοζόμενοι στις φιάλες κατάδυσης, παρέχουν την δυνατότητα κάλυψης υπερδιπλάσιων αποστάσεων, αυξάνοντας δραστικά τον επισκοπούμενο χώρο.

No Response to "Στο φως ναυάγιο της βυζαντινής περιόδου"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics