11 Νοε 2010

Μέθοδος αδυνατίσματος ξεγελά τον εγκέφαλο πως χόρτασε

Posted By : pucca
Κρύσταλλοι που μπλοκάρουν την όρεξη, είναι σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, η λύση στη λαιμαργία, αφού στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα στον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι έχει φάει περισσότερο και άρα ότι έχει χορτάσει.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την “Daily Mail”, οι άγευστοι κρύσταλλοι, με την ονομασία "Sensa Tastant", με τους οποίους “ραντίζονται” τα τρόφιμα λίγο πριν το φαγητό, βελτιώνουν σημαντικά τη γεύση και τη μυρωδιά των φαγητών, προκαλώντας μία αίσθηση κορεσμού.
Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί στις ΗΠΑ και οι αρχικές δοκιμές σε 1.400 άτομα, σέδειξαν ότι οι κρύσταλλοι, καταφέρνουν να "μπλοκάρουν" την όρεξη.
Ο νευρολόγος δρ Άλαν Χιρς του Ιδρύματος Ερευνών και Θεραπείας Οσμής και Γεύσης του Σικάγο, δήλωσε ότι τα αρώματα μιας τροφής, που συμβάλλουν σε ποσοστό 75% έως 90% στην αίσθηση της γεύσης ενός ανθρώπου, επιδρούν σε μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία εκπέμπει στη συνέχεια το σήμα του κορεσμού στο σώμα.
Οι νέοι κρύσταλλοι, καθώς ο άνθρωπος τρώει, ενεργοποιούν τους υποδοχείς οσμής και γεύσης, ωθώντας έτσι τον εγκέφαλο να εκπέμπει πιο γρήγορα το "σύνθημα" του χορτάσματος, απελευθερώνοντας τις σχετικές ορμόνες που "λένε" στον οργανισμό ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει το φαγητό.
Βελτιώνοντας τη γεύση των τροφών, οι κρύσταλλοι, σύμφωνα με τον Χιρς, αντί να ωθούν τον άνθρωπο να φάει παραπάνω, αντίθετα "πυροδοτούν" μια πρόωρη αίσθηση κορεσμού και το αίσθημα "χόρτασα, δεν θέλω να φάω άλλο".
Επειδή οι κρύσταλλοι δεν αντιτίθενται στις φυσικές ανάγκες του σώματος, η νέα μέθοδος δίαιτας δεν προκαλεί τα οδυνηρά αισθήματα πείνας και στέρησης άλλων μεθόδων αδυνατίσματος, όπως είπε ο εμπνευστής της.
Η ακριβής χημική σύνθεση των κρυστάλλων δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά περιλαμβάνεται σε αυτούς η μαλτοδεξτρίνη (ένας υδατάνθρακας), καθώς επίσης νάτριο, ζάχαρη, γλουτένη κ.α.
Oι επιφυλάξεις
Πάντως βρετανοί επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί για τους κρυστάλλους (θα κυκλοφορήσουν στη Βρετανία το 2011).
Ο νευροψυχολόγος Ντομινίκ Ντόιερ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ δήλωσε ότι "η αρχική ιδέα έχει μεν νόημα, καθώς η αύξηση της έντασης της γεύσης ή της οσμής μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κορεσμού, όμως, από την άλλη, μια δελεαστική μυρωδιά μπορεί απλώς να κάνει κάποιον να φάει παραπάνω, γι' αυτό θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά αυτή την (κρυσταλλική) ουσία".
Εξάλλου, δεν είναι γνωστές ακόμα πιθανές παρενέργειες από τη συχνή χρήση των κρυστάλλων, ενώ η μέθοδος δεν φαίνεται να έχει παρουσιαστεί σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, πράγμα που δημιουργεί πρόσθετες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της.



                                                                               Πηγή : www.cosmo.gr

No Response to "Μέθοδος αδυνατίσματος ξεγελά τον εγκέφαλο πως χόρτασε"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics