12 Νοε 2010

Πιο πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, παρά η Αργεντινή

Posted By : pucca
Η Αργεντινή, δεν κινδυνεύει όσο η χώρα μας, από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps-CDS), που τηρεί η εταιρεία CMA.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, εξυπηρετεί και αποπληρώνει το χρέος της, μέσω της οικονομικής της ανάπτυξης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που στηρίζεται στους πόρους του Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ, για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Το κόστος ασφάλισης χρέους της Αργεντινής για πέντε έτη, διαμορφωνόταν στις 5 Νοεμβρίου στις 600 μονάδες βάσης, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2008 και 266 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ότι το αντίστοιχο ελληνικό, σύμφωνα με στοιχεία της CMA.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρείας, η Αργεντινή καταλαμβάνει την τρίτη κατά σειρά θέση από πλευράς ύψους κόστους ασφάλισης χρέους, μετά την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα.

Η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της ΝοτίουΑμερικής αυξάνεται, καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ και η κεντρική της τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της φθάνει το 9%, δηλαδή αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.

Η Ελλάδα εκτιμά, ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 4% αυτόν τον χρόνο και κατά 2,6% το 2011, καθώς προωθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

'Αργεντινή διαθέτει ένα μαξιλάρι, τόσο από δημοσιονομικής πλευράς όσο και μέσω της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές για να αποτρέψει μια κρίση, σήμερα'', δηλώνει ο ΑριάμΒάσκεζ, οικονομολόγος της Wells Fargo & Co, στη Νέα Υόρκη.

''Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για την Ελλάδα. Οι Έλληνες βρίσκονται σε "μηχανική υποστήριξη" από το ΔΝΤ και την ΕΕ'', συμπληρώνει ο ίδιος.

Μολονότι τα CDS για χρέος της Αργεντινής υποχώρησαν κατά 93 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, τα ελληνικά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 153 μονάδες στη διάρκεια της ιδίας περιόδου, σύμφωνα με τη CMA.

Το Φεβρουάριο, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας κόστιζε 821 μονάδες βάσης περισσότερο για την Αργεντινή απ' ό,τι για την Ελλάδα.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής ανέρχονταν στις 4 Νοεμβρίου στα 52,3 δισ. δολάρια, χάρη στην παραγωγή-ρεκόρ σπόρων σόγιας και τις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς τη γειτονική Βραζιλία.

Η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, απέσπασε ποσό ύψους 5,9 δισ. δολαρίων εκ των αποθεμάτων φετος για την αποπληρωμή χρέους της χώρας και προτίθεται να χρησιμοποιήσει ποσό ύψους 7,5 δισ. δολαρίων το 2011 για τον ίδιο λόγο.

Η Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές, προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 13,6% του ΑΕΠ.

''Η Αργεντινή έχει ορισμένα θετικά στοιχεία υπέρ της, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει'', υποστηρίζει ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους 19 δισ. δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη.

''Θα χρειαστεί η Ελλάδα, να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε; Εξαρτάται απόλυτα από τη στήριξη της ΕΕ'', σημειώνει.

Η ψαλίδα του χρέους των επιτοκίων της Αργεντινής (spread) έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, την Τρίτη, στις 515 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Τα CDS της Αργεντινής αυξήθηκαν 8 μονάδες στις 616 μονάδες βάσης.

Η Αργεντινή αναδιάρθρωσε τον περασμένο Ιούνιο χρέος, ύψους 12,2 δισ. δολαρίων που απέμενε από το χρέος, ύψους 95 δισ. δολαρίων της χώρας, το 2001.

Πηγή : http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/296709.html

No Response to "Πιο πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, παρά η Αργεντινή"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics