25 Νοε 2010

Νέες περικοπές μισθών για να εξασφαλίσουν το εφάπαξ

Posted By : pucca
Το ενδεχόμενο επιβολής εισφοράς 2% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων για να σωθεί το εφάπαξ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Μία τέτοια ενέργεια, που βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ, εκτιμούν πως θα εξασφαλίσει το να εξέλθει από την κατάσταση χρεοκοπίας το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου και εκεί αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η λύση της επιβολής εισφοράς 2% σε όλους σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του εφάπαξ.

Εκτός αυτού, θα θέσουν και το ζήτημα της παρακράτησης ενός ακόμη μισθού (του δεύτερου) στους νεοεισερχομένους ώστε να αυξηθούν σε μόνιμη βάση τα έσοδα του Ταμείου και να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο που θα διευκολύνει την καταβολή του εφάπαξ στο μέλλον χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε δανειοδότηση. Το εναλλακτικό αυτό σχέδιο βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ, καθώς στις αποδοχές των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων γίνονται κρατήσεις 3% σε μηνιαία βάση, χωρίς το Δημόσιο ως εργοδότης να έχει συμμετοχή, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα, το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να καταβάλλει το εφάπαξ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία, αλλά, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα", περισσότεροι από 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά πάνω από 14 μήνες για να πάρουν τα χρήματά τους.
Εκτός αυτών, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους που θα χρειαστεί το Ταμείο για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται από το κύμα συνταξιοδοτήσεων που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο και αναμένεται να κορυφωθεί το Δεκέμβριο.
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται ως το τέλος του τρέχοντος έτους να ξεπεράσουν τις 42.000. Από αυτές οι περισσότερες είναι αιτήσεις δασκάλων και καθηγητών, ενώ κύμα εξόδου υπάρχει και στους ενστόλους.
Με την επιβολή της εισφοράς, δόθηκαν οδηγίες στη διοίκηση του ΤΕΑΔΥ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του και να περιορίσει τις δανειακές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.


Πηγή : cosmo.gr

No Response to "Νέες περικοπές μισθών για να εξασφαλίσουν το εφάπαξ"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics