22 Νοε 2010

Independent: Στη σειρά για ΔΝΤ Λισαβόνα-Μαδρίτη;

Posted By : pucca
Ενώ η Ιρλανδία εντάχθηκε τελικά στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επικρατούν έντονοι φόβοι για επέκταση της κρίσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Αυτή την ανησυχία εκφράζει σε άρθρο του στην εφημερίδα The Independent ο RichardNorthedge, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της Ιρλανδίας, που έχει πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια ευρώ, κοστίζει λιγότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεχόμενη βοήθεια στην Πορτογαλία, με πληθυσμό 11,3 εκατομμυρίων, και την Ισπανία, με πληθυσμό 46 εκατομμυρίων, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που διατίθεται για την Ιρλανδία επισημαίνει στην ανάλυση του ο Richard Northedge.
Σημειώνει επίσης ότι ο Alistair Darling, πρώην καγκελάριος της Βρετανίας, εκτιμά πως το ελληνικό παράδειγμα θα έπρεπε να είχε διδάξει τις κυβερνήσεις να δράσουν πιο αποφασιστικά, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο επικεφαλής επενδύσεων στην Ευρώπη Bill O' Neil. "Ένα μάθημα που θα έπρεπε να έχουμε πάρει την άνοιξη του 2010 είναι ότι το κόστος της αναβλητικότητας είναι υπερβολικό", σημείωσε.
Ενώ αρκετοί ευρωσκεπτικιστές βλέπουν τα προβλήματα της Ιρλανδίας ως την απαρχή της διάλυσης του ευρώ, φαίνεται πως το ενιαίο νόμισμα θα επιβιώσει. Αυτό όχι μόνο επειδή στηρίζεται πολιτικά από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου για μία χώρα.
Αν βέβαια η Ιρλανδία αποφάσιζε να φύγει και να αντικαταστήσει το νόμισμά της, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Η αποπληρωμή του χρέους της προς την ΕΕ θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολη, καθώς το χρέος θα ήταν υψηλότερο σε περίπτωση που προχωρούσε σε υποτίμηση του νομίσματός της.
Συνεπώς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι άλλοι θα πρέπει να αναζητήσουν μια φόρμουλα να κρατήσουν την Ιρλανδία στην ΕΕ και παράλληλα να τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτό σημαίνει να τη βοηθήσουν να μειώσει το έλλειμμά της που αναμένεται να φτάσει το 32% το επόμενο έτος.


Πηγή : cosmo.gr

No Response to "Independent: Στη σειρά για ΔΝΤ Λισαβόνα-Μαδρίτη;"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics