22 Νοε 2010

Πότισαν µε υδράργυρο πρώην αναλυτή της ΚGB

Posted By : didl
Στόχος συστηµατικής δηλητηρίασης µε υδράργυρο έγινε ένας πρώην συνταγµατάρχης της KGB, που ήταν κάποτε υπεύθυνος για τον χειρισµό άκρως απόρρητων εγγράφων, κλεµµένων από το ΝΑΤΟ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες που δηµοσιεύτηκαν από τους «Τάιµς» του Λονδίνου, τεράστιες ποσότητες του µετάλλου βρέθηκαν στο αίµα του Βίκτορ Καλάσνικοφ και της συζύγου του Μαρίνας.

Η δηλητηρίαση του ζεύγους Καλάσνικοφ φαίνεται ότι αποτελεί πράξη εκδίκησης και πραγµατοποιήθηκε σε τρένα, ξενοδοχεία και διαµερίσµατα στην Εσθονία, την Ουκρανία,την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Γερµανία. Η υπόθεση φέρνει στον νου τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, επίσης πρώην αξιωµατικού της KGB, που σκοτώθηκε το 2006 στο Λονδίνο, δηλητηριασµένος από πολώνιο-210(αύριο κλείνουν τέσσερα χρόνια από το θάνατό του και, σύµφωνα µε τους «Σάντεϊ Τάιµς»,η Σκότλαντ Γιαρντ εξετάζει την πληροφορία ότι ηρωσική µυστική αστυνοµία είχε παραλάβει ένα φορτίο αυτής της ραδιενεργού ουσίας µόλιςεννέα εβδοµάδες πριν ο πρώην πράκτορας πιει στο Λονδίνο ένα φλιτζάνι τσάι µολυσµένο µε πολώνιο…).

Τεστ που πραγµατοποιήθηκαν στο Νοσοκοµείο Σαριτέ του Βερολίνου έδειξαν πως ο 58χρονος Καλάσνικοφ, µακρινός συγγενής του ανθρώπου που επινόησε το τουφέκι Καλάσνικοφ, είχε 53,7 µικρογραµµάρια υδραργύρου στο αίµα του και η 52χρονη γυναίκα του 56 µικρογραµµάρια ανά λίτρο. «Είναι ποσότητες περισσότερο από δεκαπλάσιες αυτής που θεωρείται ανησυχητική», είπε στους «Τάιµς» ο Φρανκ Μάρτενς, τοξικολόγος στο νοσοκοµείο. Η φυσιολογική ποσότητα είναι γύρω στα 2 µικρογραµµάριαανά λίτρο. «Εφόσον δεν ήρθαν σε επαφή µε κάποια πηγή µόλυνσης από υδράργυρο, πρέπει να πάρουµε πολύ σοβαρά την πιθανότητα να δηλητηριάστηκαν από τρίτο µέρος».

Από κατάσκοπος, δηµοσιογράφος
Γιατί όµως να βάλει κάποιος στόχο έναν αναλυτή της KGB ο οποίος αποχώρησε από την υπηρεσία το 1992 για να εργαστεί στο ερευνητικό προσωπικό του προέδρου Γέλτσιν; ∆ιότι, ως κατάσκοπος που έγινε αργότερα δηµοσιογράφος, ο Καλάσνικοφ έκανε εχθρούς. Η KGB, η οποία διαλύθηκε επισήµως το 1991 και αντικαταστάθηκε από τη µυστική αστυνοµία και την υπηρεσία κατασκοπείας SVR, «είναι σαν µια αδελφότητα· αν γυρίσεις την πλάτη σου στην KGB, αν είσαι πολύ επικριτικός απέναντί τους, τους πονάς», είπε ο Καλάσνικοφ στον ανταποκριτή της βρετανικής εφηµερίδας στο Βερολίνο. «Και θα σε πονέσουν κι αυτοί».

Τα συµπτώµατα των Καλάσνικοφ ήταν περίεργα. Το δέρµα τους έκαιγε και τους καταλάµβαναν κρίσεις ανησυχίας, τροµερών πονοκεφάλων και πόνων στη σπονδυλική στήλη. Κορυφώθηκαν στα τέλη του περασµένου µήνα, έπειτα από ταξίδια οκτώ µηνών στην Ανατολική Ευρώπη. Το ζευγάρι βρισκόταν σ’ ένα δωµάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο. «Ηταν σαν να είχαµε τρελαθεί», λέει η Μαρίνα Καλασνίκοβα, «περπατούσαµε πυρετωδώς όλη τη νύχτα, ανίκανοι να συγκεντρωθούµε». Την εποµένη έκαναν αιµατολογικές εξετάσεις στο Σαριτέ και ανακαλύφθηκαν τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος µπορεί να ληφθεί από το στόµα, όµως, για να έχει µια τέτοια συγκέντρωση στο αίµα, θα έπρεπε να είχε προκαλέσει σοβαρά στοµαχικά προβλήµατα, λέει ο καθηγητής Νταγιάν. «Αυτή η περίπτωση υποδηλώνει συγκέντρωση υδραργύρου σε διάρκεια χρόνου».

Μπορεί να πέρασε στον οργανισµό µε την εισπνοή ή µε την τριβή πάνω στο δέρµα και φαίνεται πως έχουν χρησιµοποιηθεί και οι δύο µέθοδοι. «Τον Μάρτιο, για παράδειγµα, πήραµε το νυχτερινό τρένο από τη Βαρσοβία για τη Μόσχα και εγώ έβγαλα αµέσως εξάνθηµα όταν το δέρµα µου ακούµπησε στα σεντόνια. Ηταν γεµάτα υδράργυρο», λέει η Καλασνίκοβα.

Ο σύζυγός της, ο οποίος έχει χάσει 15 κιλά µέσα στους τελευταίους τέσσερις µήνες, πιστεύει πως προκάλεσε την οργή µιας οµάδας στο εσωτερικό αυτού που ήταν άλλοτε η KGB, όταν µίλησε επικριτικά για τη Ρωσία τον περασµένο Νοέµβριο σε συνέδριο στην Πολωνία. Στη συνέχεια έχασαν και οι δύο τις δουλειές τους ως σχολιαστές στον ρωσικό Τύπο (ο Καλάσνικοφ αρθρογραφούσε στην εφηµερίδα «Κοµερσάντ») και πήγαν στην Ουκρανία, την Πολωνία και την Εσθονία για να συνεχίσουν να γράφουν άρθρα, τα περισσότερα ενοχλητικά για την κυβέρνηση Πούτιν και την πρώην KGB.

No Response to "Πότισαν µε υδράργυρο πρώην αναλυτή της ΚGB"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics