26 Νοε 2010

Τούρκος πουλάει εκκλησία στην Προύσα της Τουρκίας

Posted By : saloon


Στο σφυρί βγαίνει μία από τις παλαιότερες ορθόδοξες εκκλησίες, που βρίσκεται στην Προύσα της Τουρκίας, αφού ο ιδιοκτήτης της την πουλάει προς 400.000 ευρώ! Η είδηση ότι αναζητείται υποψήφιος αγοραστής για ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της Ορθοδοξίας έχει συγκλονίσει τους πιστούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι πλέον έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να παρέμβει η Εκκλησία.

Το μνημείο, που είναι γνωστό ως εκκλησία των Αρχαγγέλων ή των Ταξιαρχών, πριν από δέκα χρόνια αγοράστηκε από τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν, ο οποίος επιδίωξε να την επισκευάσει. Επειδή όμως η αρμόδια Επιτροπή Μνημείων δεν του έδωσε την απαραίτητη άδεια, αποφάσισε να την πουλήσει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 400.000 ευρώ!

Οι κάτοικοι του χωριού Κουμγιακά στα Μουδανιά της Προύσας, όπου είναι χτισμένη η εκκλησία, έχουν εκφράσει κατά καιρούς έντονο ενδιαφέρον να την αγοράσουν και μάλιστα προτίθενται να κάνουν οι ίδιοι τις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης. Ωστόσο, όπως είπαν, αδυνατούν να προχωρήσουν στην αγορά, γιατί το ποσό είναι τεράστιο κι εκείνοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο μουχτάρης του χωριού Ραμίζ Μπατμάζ εκπροσωπώντας τους χωρικούς ανέφερε πως ήδη έχει ζητήσει να αγοράσει την εκκλησία: «Επιθυμούμε να επισκευάσουμε την εκκλησία και έπειτα να την ανοίξουμε για τον τουρισμό. Ωστόσο 400.000 ευρώ είναι αρκετά μεγάλο ποσό για εμάς. Αν ήταν 200.000 ευρώ, θα την παίρναμε».

Το μικρό γραφικό χωριό Κουμγιακά, με πληθυσμό μόλις 200 κατοίκους, δέχεται πολύ συχνά τις επισκέψεις τουριστών τόσο από την Τουρκία και την Ελλάδα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι περισσότεροι επιθυμούν να δουν από κοντά την τρίτη πιο παλιά ορθόδοξη εκκλησία, η οποία κατασκευάστηκε στην περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου, κατά τα έτη 780-797 μ.Χ.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει συγκλονίσει την ορθόδοξη κοινωνία. Οι αντιδράσεις από τους πιστούς είναι εντονότατες και ζητείται η άμεση παρέμβαση των αρμοδίων προκειμένου το αξιόλογο αυτό θρησκευτικό μνημείο να διασωθεί και να μη γίνει βορά στον αδηφάγο χρόνο και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.

No Response to "Τούρκος πουλάει εκκλησία στην Προύσα της Τουρκίας"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics