21 Νοε 2010

«Παγκόσμια ημέρα μνήμης, θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, από τον ΟΗΕ»

Posted By : saloon
Από τον ΟΗΕ έχει καθιερωθεί η Τρίτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου, ως ημέρα μνήμης των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. (21-11-2010) Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας για ένα θέμα, όπου τόσοι συνάνθρωποι μας χάνονται άδικα στον βωμό της ασφάλτου, σ’ ένα ακήρυχτο πόλεμο, όπου θύματα είναι συνήθως νέοι άνθρωποι.

1.300.000 θάνατοι από τροχαία το 2009!!
πάνω από 2.000 στην Ελλάδα!!

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υγείας αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο ενώ υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των βαριά τραυματιών. Κανένας πόλεμος, καμιά φυσική καταστροφή, καμιά επιδημία δεν είχε ποτέ αυτά τα αποτελέσματα. Και το χειρότερο είναι η πρόβλεψη πως αυτός ο αριθμός θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες. Τη δεκαετία 2001- 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο την μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%. Χωρίς κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες μέλη ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο για στόχο αλλά για ευχή. Η μείωση ήταν 36% (αν πιστέψουμε τα στοιχεία που οι ίδιες οι χώρες καταθέτουν). Και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την μικρότερη μείωση. Σημαντικότερο όμως είναι ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων (130) όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69.

Αν και οι παράγοντες που οδηγούν σ αυτή την γενοκτονία είναι πάρα πολλοί, τα τροχαία δεν είναι ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτα. Μια διαφορετική αντίληψη για την κινητικότητα, που περιλαμβάνει μια διαμετρικά αντίθετη ιεράρχηση της χρήσης των δρόμων απ' αυτή που ισχύει σήμερα (που μπορεί να συνοψιστεί σαν δικτατορία του ΙΧ) όπου εφαρμόστηκε είχε σαν αποτέλεσμα την θεαματική μείωση των τροχαίων. Οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να ενώσουν ανθρώπους και πολιτισμούς από το επίπεδο της γειτονιάς μέχρι το επίπεδο της χώρας η της ηπείρου και όχι για να αποτελούν πίστες ταχύτητας για κομπλεξικούς, και τόπους ομαδικών εκτελέσεων. Ανήκουν στους ανθρώπους και όχι στις μηχανές. Πρέπει να ενισχύουν την ασφάλεια κατά την μετακίνηση και όχι να αποτελούν μέσα για την αποκόμιση κερδών.

Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτές τις απουσίες.
Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτό το διαρκές έγκλημα. Ας σταματήσουμε για λίγο για να θυμηθούμε αυτούς που έφυγαν. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει μνήμη.


YOU ARE WHAT U DO – Κώστας Κουβίδης, μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγγεγραμμένη στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΤ (ΑΜ:1146), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR)





No Response to "«Παγκόσμια ημέρα μνήμης, θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, από τον ΟΗΕ»"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics