15 Νοε 2010

Γνωρίστε την τρούφα

Posted By : didl
«Τροφή των θεών», «Κόρες της γης», «Χαβιάρι της καλλιέργειας», «Θαύμα της φύσης», «Μαύρο διαμάντι της κουζίνας» και «Σκόρδο των πλουσίων» είναι μερικές χαρακτηριστικές ονομασίες που αποδόθηκαν κατά καιρούς στην τρούφα, ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά είδη μανιταριών. Στην πραγματικότητα η λέξη τρούφα σημαίνει στα λατινικά «τροφή για βασιλιάδες» και παλιά ήταν προνόμιο μόνο της γαλλικής κουζίνας που συνόδευε εκλεκτά φαγητά και γλυκά.



Η τρούφα της μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 8.000 ευρώ το κιλό και είναι ένα απολύτως φυσικό βιολογικό προϊόν. Οι χώρες που κατεξοχήν ασχολούνται με την παραγωγή τρούφας είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, ενώ τα τελευταία χρόνια η Νέα Ζηλανδία, η Τασμανία, το Μαρόκο, το Ιράν, η Αυστραλία, οι βορειοδυτικές ΗΠΑ, η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα (Πήλιο, Κιλκίς, Κοζάνη και Χαλκιδική) κάνουν δειλά δειλά τις πρώτες παραγωγικές προσπάθειες.

Πέρα από τη γαστρονομική της αξία, αυτό που έχει κάνει την τρούφα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα είναι οι θρεπτικές της ιδιότητες. Περιέχει άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).

Της αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης (λόγω παντοθενικού οξέος). Τέλος, είναι γνωστή κυρίως για τις ισχυρές αφροδισιακές της ιδιότητες.

No Response to "Γνωρίστε την τρούφα"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics