2 Νοε 2010

ΑΘΛΗΘΕΙΤΕ κάνει καλό!!!

Posted By : didl




Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας από τα κρυολογήματα και συμβάλλει στην ήπια συμπτωματολογία τους. Το πολιτειακό πανεπιστήμιο των Απαλαχίων στη Β.Καρολίνα με επικεφαλής της μελέτης τον δρα Ντέηβιντ Νίμαν, δημοσίευσε τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό για θέματα αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine».

Συγκεκριμένα, στην τρίμηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 1.000 ανθρώπων από 18 έως 85 χρόνων και διαπιστώθηκε ότι, όσοι ασκούνται σε καθημερινή βάση, έχουν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιον ιό κρυολογήματος, αλλά και σε περίπτωση εμφάνισης του ιού να αισθάνονται λιγότερο έντονα και βαριά τα συμπτώματα, οπότε να μην εμποδίζονται να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, να και με ίωση!

Η εκτίμηση των επιστημόνων αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει, καθώς η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στην πιο άμεση ενεργοποίηση των αμυντικών κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς εντατική άσκηση, αλλά να βρίσκεται απλώς σε καλή φυσική κατάσταση.

Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες παθαίνουν από δύο έως πέντε κρυολογήματα το χρόνο, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι άντρες και οι παντρεμένοι, καθώς και όσοι τρώνε πολλά φρούτα , φαίνεται να κρυολογούν λιγότερο συχνά. Το αντίθετο συμβαίνει με όσους έχουν παιδιά ή εργάζονται κοντά σε αυτά, οι οποίοι έχουν την τάση να είναι επιρρεπείς στα κρυολογήματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι ασκούνται τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, είχαν κρυολόγημα 4,4 έως 4,9 μέρες σε διάστημα τριών μηνών τον χειμώνα, όσοι ασκούνταν από μια έως τέσσερις μέρες την εβδομάδα, είχαν κρυολόγημα για 4,9 έως 5,5 μέρες, ενώ όσοι έκαναν ελάχιστη (μια φορά την εβδομάδα με το…ζόρι) έως καθόλου άσκηση, είχαν κρυολόγημα επί 8,2 έως 8,6 μέρες κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, όσοι αθλούνταν τακτικά, υπέφεραν λιγότερο -σε ποσοστό μέχρι και 41%- από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο βήχας και το φτάρνισμα, σε σχέση με όσους προτιμούσαν τον… καναπέ. «Το πιο ισχυρό όπλο που έχει κάποιος στους κρύους μήνες του χειμώνα, είναι να βγει έξω και να περπατήσει με γρήγορο βήμα για τουλάχιστον μισή ώρα", δήλωσε ο Νίμαν.». Αθλήθειτε, λοιπόν, κάνει καλό!

No Response to "ΑΘΛΗΘΕΙΤΕ κάνει καλό!!!"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics