9 Νοε 2010

Τι κινδύνους κρύβει το ενδοκοιλιακό λίπος;

Posted By : didl

Οι επιστήμονες συστήνουν άσκηση και υγιεινή διατροφή






Πολλές νέες μελέτες, όμως, έδειξαν ότι αυτό που, μετράει περισσότερο για την υγεία μας δεν είναι το πόσα κιλά ζυγίζουμε, αλλά το πού συσσωρεύονται αυτά τα κιλά. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι ακόμα και οι γυναίκες με κανονικό βάρος αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακή προσβολή ή από καρκίνο, όταν έχουν περίσσιο λίπος γύρω από τη μέση.


Σύμφωνα με τις μελέτες, οι κίνδυνοι για τις γυναίκες αρχίζουν όταν η περίμετρος μέσης φτάνει στα 80 εκατοστά και εκτινάσσεται όταν αγγίζει τα 90 και πλέον εκατοστά. Για τους άνδρες ο κίνδυνος ξεκινά στα 93 εκατοστά και μεγαλώνει όταν η μέση φθάσει ή ξεπεράσει τα 100 εκατοστά. Ωστόσο οι αριθμοί βασίζονται σε «μέσους όρους» και δεν είναι πάντα ενδεικτικοί».


Η μεγάλη περίμετρος μέσης σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες συγκέντρωσης λίπους γύρω από την καρδιά, το συκώτι,ακόμη και τους κανονικούς μυς, καθώς και ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για άλλα προβλήματα υγείας, όπως για σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη (γνωστό και ως σύνδρομο Χ ή ως μεταβολικό σύνδρομο), για υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια. Επίσης, η αυξημένη περίμετρος μέσης ή τα περιττά κιλά ενισχύουν το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη τύπου II, ωστόσο ο συνδυασμός των δύο παραγόντων είναι πλέον επικίνδυνος, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition».


Το ενδοκοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για:
Καρδιοπάθεια
Καρκίνο του μαστού
Σακχαρώδη διαβήτη
Μεταβολικό σύνδρομο
Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη
Υπέρταση
Καρκίνο παχέος εντέρου

Οι επιστήμονες συστήνουν άσκηση μέτριας έντασης και υγιεινή διατροφή.

No Response to "Τι κινδύνους κρύβει το ενδοκοιλιακό λίπος;"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics