13 Νοε 2010

Βρήκαν πώς… ρουφάει η γάτα

Posted By : didl
Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αποκαλύψουν το μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την ικανότητα της γάτας να ρουφάει το γάλα ή το νερό, χρησιμοποιώντας μόνο τη γλώσσα της και χωρίς να πέφτει σταγόνα κάτω.

Για να το καταφέρουν αυτό, ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ, Πρίνστον και Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας.

Έτσι, κατάφεραν να καταγράψουν πως όταν η γάτα ρουφάει κάποιο υγρό, δημιουργεί μια ισορροπία ανάμεσα στη βαρύτητα και στην αδράνεια, με συνέπεια να δημιουργεί ένα είδος αντίστροφου «καταρράκτη» που ανυψώνει με συνεχή ροή το υγρό προς το στόμα της. Αυτό ξεκινά την πρώτη στιγμή που θα βάλει τη γλώσσα της μέσα σεένα μπολ με υγρό.

Η διαφορά τους με τον σκύλο που χρησιμοποιεί λυγισμένη τη γλώσσα του σαν σπάτουλα και πάντα μουσκεύει το σαγόνι του και χύνει τα υγρά στο πάτωμα, η γλώσσα της γάτας δεν βουτάει βαθιά μέσα στουγρό σχηματίζοντας καμπύλη, για να δημιουργήσει το σχήμα της κουτάλας, αλλά αντίθετα ανεβοκατεβαίνει αστραπιαία πάνω-κάτω, ακουμπώντας μόνο την επιφάνειατου υγρού.

Πετυχαίνει έτσι να δημιουργήσει μια σχεδόν κάθετη στήλη υγρού ανάμεσα στην άκρη της γλώσσας της και στην υγρή επιφάνεια, με αποτέλεσμα το υγρό να ανυψώνεται ακριβώς προς το στόμα της και το σαγόνι της να μένει στεγνό.

Οι γάτες κάνουν τέσσερα ρουφήγματα ανά δευτερόλεπτο κάθερούφηγμα ανεβάζει στο στόμα τους περίπου ένα μιλιλίτρο υγρού.

«Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από ότι εκτιμούν οι άνθρωποι, τουλάχιστον όσον αφορά την υδροδυναμική», δήλωσε χαριτολογώντας ο ερευνητής Τζέφρι Αρίστοφ τουπανεπιστημίου Πρίνστον.

Η ανακάλυψη, πέρα από τη σημασία της για τη βιολογία, μπορεί να έχει και εφαρμογές στη ρομποτική κίνηση των υγρών. Ήδη οι ερευνητές έφτιαξαν ένα μηχανικό μοντέλογλώσσας, που ανεβοκατεβαίνει σε ένα μπολ και μιμείται το ρούφηγμα της γάτας.

No Response to "Βρήκαν πώς… ρουφάει η γάτα"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics