21 Νοε 2010

Παχυσαρκία: Μην την αγνοείς

Posted By : didl

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που προδιαθέτει μια ποικιλία νοσηρών καταστάσεων, όπως είναι η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και οι διαταραχές των λιποπρωτεϊνών, ο σακχαρώδης διαβήτης, ορισμένες μορφές καρκίνου κ.τ.λ.

Τόσο η πρόληψη όσο, κυρίως, η θεραπεία της παχυσαρκίας στηρίζονται στο συνδυασμό της σωστής διατροφής με την κατάλληλη σωματική άσκηση για δύο κυρίως λόγους:

α) Μόνη της η δίαιτα δεν είναι σε θέση να δημιουργεί αξιόλογο αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο, όσο όταν συνδυάζεται με άσκηση. Η άσκηση αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων, διατηρεί το ρυθμό του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο όση ώρα διαρκεί. Ο μεταβολισμός του ασκούμενου δεν επανέρχεται αμέσως στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν την άσκηση.

β) Όταν ο οργανισμός στερείται τις θερμίδες που χρειάζεται, παράλληλα με το λίπος καταβολίζει και τις πρωτεΐνες των μυϊκών ινών. Έτσι η απώλεια σωματικού βάρους δεν οφείλεται μόνο σε μείωση του λίπους, αλλά συνοδεύεται και από φθορά της μυϊκής μάζας. Η μυϊκή αυτή ατροφία μειώνει το ρυθμό του βασικού μεταβολισμού αφού ένα σημαντικό ποσοστό του τελευταίου εξαρτάται από το μέγεθος της μυϊκής μάζας. Η σωματική άσκηση όχι μόνο εμποδίζει την ατροφία αυτή αλλά αντίθετα, ενώ μειώνει το σωματικό λίπος, αυξάνει την άλυπη σωματική μάζα διατηρώντας έτσι αυξημένο το βασικό μεταβολισμό.

No Response to "Παχυσαρκία: Μην την αγνοείς"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics