Αν αυτό σας παρηγορεί καθόλου, δεν είστε οι μόνοι. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως το σχεδόν 95% των ανθρώπων που προσπαθούν να απαλλαγούν από τα περιττά τους κιλά, αποτυγχάνουν πλήρως.
Καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία, φαίνεται ότι αποτελούν αρκετές από τις μεθόδους που σχεδόν όλοι έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει. Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, παρουσιάζει τις οκτώ μεθόδους που εγγυώνται πως, αν τις ακολουθήσετε, καταδικάζετε εκ των προτέρων την δίαιτά σας σε… αποτυχία!
1. Φαγητό μία ή το πολύ δύο φορές την ημέρα. Πολλοί νομίζουν ότι θα αδυνατίσουν, εάν τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα ή τέλος πάντων εάν παραλείπουν τουλάχιστον ένα από τα τρία κύρια γεύματα (κατά προτίμησιν το πρωινό, που αποτελεί το συνηθέστερο «θύμα» της δίαιτας).
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών κάθε μέρα για να λειτουργεί ομαλά. Αν παραλείπετε κάποιο γεύμα, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσετε να τσιμπολογάτε ή θα φάτε περισσότερο στο επόμενο γεύμα _ και αυτό έχει συνέπειες.
Μελέτες, λ.χ., έχουν δείξει πως όσοι παραλείπουν το πρωινό, είναι πιο παχείς απ' όσους τρώνε ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα.
Τι πρέπει να κάνετε για να αδυνατίσετε; Να κάνετε πολλά μικρά γεύματα στη διάρκεια της μέρας, τα οποία θα περιέχουν άφθονα θρεπτικά, με λίγα λιπαρά κκαι λίγες θερμίδες τρόφιμα.
2. Στο κρεβάτι με άδειο στομάχι. Δεν έχει σημασία τι ώρα τρώει κανείς, αλλά τι έχει φάει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και πόσο έχει κινηθεί για να κάψει θερμίδες. Αν καταναλώνετε περιττές θερμίδες, ο οργανισμός θα τις αποθηκεύσει με τη μορφή λίπους, φάτε δεν φάτε το βράδυ. Επιπλέον, ο οργανισμός χρειάζεται λίγα «καύσιμα» και το βράδυ, για να κοιμηθεί ήσυχος και να ξεκουραστεί.
Μοναδική περίπτωση να σας παχύνει το βραδινό είναι να μένετε σχεδόν νηστικοί μέσα στη μέρα, για να φάτε το 80% των ημερήσιων θερμίδων σας το βράδυ.
Συνεπώς, πριν μπείτε στο κρεβάτι, φάτε κάτι ελαφρύ.
3. Υπερβολική ενασχόληση με τρόφιμα που «καίνε το λίπος». Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να «καίνε» το λίπος ή να αυξάνουν τις καύσεις. Απλώς, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν προσωρινά τον μεταβολισμό, αλλά δεν αδυνατίζουν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως προσθήκη λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ στην καθημερινή διατροφή σας, δεν πρόκειται να σας αδυνατίσει. Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά και μάλιστα σε μορφή σωματικού λίπους, πρέπει να κάνετε κανονική δίαιτα, που θα περιέχει μετρημένες ποσότητες λιπαρών.
4. Στο… πυρ το εξώτερον ψωμί, ρύζι, μακαρόνια. Κάθε «δίαιτα» που (δεν) σέβεται τον εαυτό της, εξοβελίζει τις πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα φασόλια και ορισμένα λαχανικά (όπως τις γλυκοπατάτες) επειδή περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά είναι παχυντικοί μόνον όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή «εμπλουτίζονται» με παχυντικές σάλτσες, βούτυρο ή λάδι. Επιπλέον, όχι μόνο είναι απαραίτητοι στον οργανισμό, αλλά σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις πρέπει να αποτελούν τον κορμό (και όχι την εξαίρεση) της καθημερινής διατροφής μας.
Συνεπώς, να τρώτε καθημερινά τα προαναφερθέντα τρόφιμα, αλλά ει δυνατόν σκέτα και σε μικρές ποσότητες, προτιμώντας όσα έχουν πολλές φυτικές ίνες.
5. Απόσταση ασφαλείας από τα γαλακτοκομικά. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν ένα ακόμα «θύμα» πολλών από τις δίαιτες που κάνουμε για να αδυνατίσουμε.
Και πάλι κακό κάνουμε κακό παρά καλό, διότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για να λειτουργεί ομαλά και συνεπώς, πρέπει να αποτελούν τμήμα κάθε προγράμματος αδυνατίσματος.
Το σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι τα λιπαρά τους: να επιλέγετε λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα, τυρί και γιαούρτι.
6. Μπριζόλα και σαλάτα η καλύτερη λύση. Αυτό κι αν είναι χιλιοειπωμένο και στέρεη πεποίθηση στην συνείδησή μας! Όποιο διαιτολόγιο περιέχει μπόλικο κρέας ή ψάρι και σαλάτα, και ελάχιστο έως καθόλου ψωμί και φρούτα, είναι μακράν το αγαπημένο μας!
Η αλήθεια είναι πως με μπριζόλα και σαλάτα μπορεί να χάσουμε κάποια κιλά, αλλά τα περισσότερα δεν είναι σωματικό λίπος, αλλά νερό και μυϊκή μάζα (αυτό οφείλεται στο ότι οι νεφροί εργάζονται σκληρά για να αποβάλλουν τα περιττά υποπροϊόντα της πέψης των πρωτεϊνών και του λίπους των τροφίμων).
Όταν όμως χάνει κανείς νερό και μυς, αντί για λίπος, δεν αδυνατίζει υγιεινά. Αν μάλιστα κάνει πολύ καιρό αυτή τη δίαιτα, ενδέχεται να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα, από την ζάλη και την αδυναμία έως την αφυδάτωση και την νεφρολιθίαση! Χώρια που μόλις βαρεθεί τις μπριζόλες και τις σαλάτες κι αρχίσει να τρώει κανονικά, θα παχύνει πριν το καλοκαταλάβει.
7. Είναι λάιτ, δεν παχαίνει. Από τότε που βγήκαν τα λάιτ τρόφιμα, όχι μόνο δεν έχει αδυνατίσει ο μέσος κάτοικος της Δύσης, αλλά έχει παχύνει κιόλας! Φταίνε τα τρόφιμα; Όχι βέβαια: εμείς φταίμε που νομίζουμε πως ότι είναι λάιτ ή άπαχο δεν παχαίνει γιατί έχει όσες θερμίδες έχει και το… νερό!
Το πρόβλημα είναι πως λάιτ ή άπαχο, κάθε τρόφιμο έχει θερμίδες – απλώς είναι λιγότερες απ’ ό,τι σε ένα πλήρες προϊόν. Επιπλέον, πολλά λάιτ προϊόντα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αλεύρι ή αμυλούχες ουσίες για να έχουν καλή γεύση.
Το πόσες θερμίδες παρέχει το καθένα, εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες παρέχουν περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος 9.
Συνεπώς, λάιτ ξελάιτ, πριν φάτε οποιοδήποτε τρόφιμο, ελέγξτε τις θερμίδες του – και προσθέστε τες στον ημερήσιο… απολογισμό σας.
8. Δίαιτες «αστραπή». Ακόμα ένα old time classic της δίαιτας. «Χάστε 10 κιλά σε δύο εβδομάδες», «Απαλλαγείτε από 5 κιλά σε 7 ημέρες»…. σας θυμίζουν κάτι όλ’ αυτά; Ε, είναι όλα λάθος.
Ο κανόνας είναι απλός: όσο πιο γρήγορα μας αδυνατίζει μια δίαιτα, τόσο πιθανότερο είναι ότι χάνουμε νερό και μυϊκή μάζα, αντί για λίπος. Όμως:
* Οι καύσεις γίνονται στους μυς, άρα όσο περισσότερους χάνουμε, τόσο περισσότερο επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας.
* Απώλεια νερού σημαίνει πως μόλις τελειώσει η δίαιτα, θα ξαναπαχύνουμε σε χρόνο… ντε-τε!
* Χωρίς μυς το σώμα είναι πλαδαρό και σακουλιασμένο (στ’ αλήθεια, θέλετε να είστε ζαρωμένοι όταν τελειώσετε την δίαιτά σας;)
Στο δια ταύτα: αν θέλετε να αδυνατίσετε για πάντα και να διώξετε λίπος, βάλτε στόχο το πολύ το 1 κιλό την εβδομάδα (αν έχετε να χάσετε λίγα κιλά, μειώστε το στο μισό). Να θυμάστε επίσης πως το γρήγορο αδυνάτισμα είναι «συνταγή» προβλημάτων, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο χολολιθίασης (είναι οι «πέτρες» στη χολή) και ότι τα διαιτολόγια που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη & Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDKD), των ΗΠΑ.
No Response to "Δίαιτα: Τα μυστικά της εγγυημένης… αποτυχίας!"
Δημοσίευση σχολίου