10 Νοε 2010

«Σούπερ τρόφιμο» το μαύρο ρύζι

Posted By : didl

Αμερικανοί επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι το υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι μπορεί να αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο είδος ρυζιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα ανέλυσαν δείγματα πίτουρου από μαύρο ρύζι που καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α., ανιχνεύοντας ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών.

Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές.

Είναι τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Τζιμίν Χου, μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ό,τι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.

«Αφού τα μούρα χρησιμοποιούνται ως ''ασπίδα'' της υγείας, γιατί να μη γίνεται το ίδιο με το μαύρο ρύζι και το πίτουρό του; Πόσο μάλλον που το ρύζι είναι και πιο οικονομικό» τόνισε.

Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «απαγορευμένο ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνο στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς. Το μαύρο ρύζι χρησιμοποιείται στο σούσι αλλά και σε επιδόρπια.

Ωστόσο, ο δρ Χου εκτιμά ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων για τη δημιουργία δημητριακών για πρωινό, ροφημάτων, γλυκισμάτων, μπισκότων.

No Response to "«Σούπερ τρόφιμο» το μαύρο ρύζι"

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 3s athlia nea. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics